Přidej se k nám

na Facebooku

 

Novinky e-mailem

 

KONTAKTY

SOMMELIER PODSKALÁK
Nad Točnou 7
Ústí nad Labem 400 11
tel: +420 603 475 038
napište nám
Rezervace na degustace: degustace@vinopodskalak.cz

ANKETA

Kterým vínům dáváte přednost?

Domácím Domácím 45% Zahraničním Zahraničním 17% Rozhoduje cena Rozhoduje cena 19% Dám na radu sommeliéra Dám na radu sommeliéra 19%

Vinařství Freixenet je rodinným podnikem, který má kořeny v Katalánsku a započalo svou historii již v roce 1861 spojením dvou vinařských rodů – Ferrerů a Salasů, avšak výrobou proslulého sektu typu Cava se začal zabývat až v roce 1914 Pedro Ferrer Bosch – syn rodiny „La Freixenada“. „Cava" je přírodní šumivé víno, které je vyráběno tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi a pro jeho výrobu jsou používané typické španělské odrůdy Macabeo, Parellada a Xarel-lo“.

Vína z Freixenetu jsou vyráběná tradičním procesem méthode champenoise, který se v Katalánsku začal používat už v 70. letech 19. století. Byl tam transplantován z Champagne, avšak právě v Katalánsku došlo v dalším století k jeho modernizaci, a to takovým způsobem, že naopak „šampanští“ posléze přejímali některé španělské invence.

Asi nejznámějším reprezentantem Cava z Freixenetu je tzv. "black bottle bubbly“ tedy Cordon Negro který byl uveden na trh v roce 1974 a je charakteristický svou černou matnou lahví se zlatým nápisem.

Sekty z Freixenetu jsou asi nejvíce prodávaná šumivá vína na světě. Nově jsou nabízena jejich vína v nealkoholické podobě i jako sycené frizzante.